Úvod / O kávě / Zpracování kávy Jamaica Blue Mountain

Zpracování kávy Jamaica Blue Mountain

Kolébkou jamajské kávy jsou hory. Stoupají z úzké pobřežní nížiny, aby se setkaly ve vnitrozemí a vytvořily páteř probíhající přes celý ostrov od východu na západ. Nejvyšší jsou Blue Mountains – Modré hory – na východě, jež sahají do výšky 2 256 metrů.

Jamajka je domovem kávy Jablum Kombinace nadmořské výšky a zeměpisné šířky vytváří v horách klima, které je vždy chladné a mlhavé, ale nikdy studené, s velkým množstvím srážek a dobře odvodňovanou půdou. Kávovníky s lesklými listy, vonnými bílými květy a bobulemi v trsech kolem hlavní větve rostou ve stínu avokád a banánovníků na terasách, jež kopírují vrstevnice, aby nedocházelo k erozi půdy.

Káva roste v nadmořských výškách od 450 do přibližně 1500 metrů, a prémiová káva Blue Mountain roste ve vyšších polohách ve východních farnostech St. Thomas, Portland a St. Andrew, v okruhu 10 mil od vrcholu Blue Mountain Peak.

Zde ještě více než kde jinde se všechny prvky kombinují, aby dali vzniknout kávě, jež se blíží dokonalé vyváženosti – kde aroma, plnost, kyselost a sladkost vytvářejí neklamně čistou chuť a vůni.

Kávová zrna Blue Mountain jsou velká a vyznačují se modrozelenou barvou. V šálku se dají rozpoznat podle své plné, jemně nakyslé a sladké chuti. Jejich jedinečné aroma je neobvykle silné a pro znalce kávy velmi přitažlivé.

Nesporná kvalita kávy Blue Mountain ve spojení s dalším faktorem – omezeným množstvím – vede k vysoké poptávce, která se odráží v ceně tohoto prémiového produktu.

Zpět na články