Úvod / O kávě / Vacuum Pot

Vacuum Pot

Vakuum Pot nazývaný také jako vakuový kávovar, je metoda na přípravu kávy nejefektivnější a historií zcela prověřenou. Po překonání problému filtrace a vynálezu varného skla tvořil Vakuum Pot článek každodenního života lidí. Princip tlaku a vakuum, na kterém Vakuové kávovary pracují, může být pro některé z nás alchymií.
Vakuum Pot se skládá ze dvou skleněných nádob, které jsou spojeny trubicí a filtrem. Spodní nádoba se naplní do tři-čtvrtě svého obsahu vodou, která se postupným zahříváním mění v páru, která vytlačí vodu skrz trubici do horní nádoby. Zde se promíchává s jemně namletou kávou, a po odebrání tepla se pára mění opět na vodu s kávou. Vakuum, jež je vytvořeno ve spodní nádobě vsákne tekutinu přes filtr.



 

Na přípravu kávy potřebujete:


Vacuum Pot může obsahovat látkový či skleněný filtr. Látkový filtr se musí proplachovat a po určité době zcela vyměnit, práce s ním je však jednodušší. Oproti tomu skleněný filtr je bezúdržbový, avšak práce s ním je náročnější.

Metoda přípravy:

Doporučení:
Snažte se vždy zvolit správnou hrubost namletí kávy. Výsledný šálek kávy by neměl být prašný a měl by mít vyrovnané chutě. Pokud tomu tak není, změňte hrubost mletí.

Zpět na články