Chemex
Představuje skleněnou konvici připomínající laboratorní baňky doplněnou o trychtýř do tvaru přesýpacích hodin. Uprostřed je doplněna o dřevěný korzet, který je ke sklu připevněn koženým páskem. Ten mimo jiné slouží k dobré manipulaci a zabraňuje popálení horkou vodou. Používané filtry jsou velmi tlusté, a proto je vždy nutné před použitím propláchnou minimálně 300 ml vroucí vody. Do kávy se Vám tak nedostanou nechtěné papírové chutě. Filtr také zabraňuje přenosu kávových zrníček do Vašeho šálku kávy a tak umožňuje si vychutnat jeho plnou chuť. Chemex je nenáročná příprava výborné domácí filtrované kávy.
Na přípravu kávy potřebujete:
- Čerstvě namletou kávu (30 – 35 g na 500 ml)
- Chemex
- Horkou vodu o teplotě 94 - 96°C
- Papírový filtr
- Nalévací konvici
- Šálek či hrníček
Pokud má káva přenést své maximální chuťové vlastnosti do Vašeho šálku kávy, neobejdete se bez čerstvě umleté kávy. Neboť předem namletá káva velmi rychle oxiduje, a tím ztrácí své chuťové i aromatické vlastnosti.
Metoda přípravy:
- Dobře propláchnutý filtr upevníme na Chemex. Mezitím si dáme vařit vodu a nasypeme kávu do filtru. Množství kávy a vody opět záleží na Vašich chuťových zvyklostech.
- Voda musí mít teplotu mezi 94 – 96°C. Kávu nejprve zalijeme trochou vody, dochází k nastartování kávy – káva vzkvétá.
- Poté pomalu krouživými pohyby naléváme zbytek horké vody na kávu, aby docházelo k rovnoměrnému spaření.
- Káva se s vodou pomalu louhuje a překapává do spodní části Chemexu. Louhování probíhá postupně asi 4 minuty.
Doporučení:
Pokud jste již vyzkoušeli kvalitní kávy, různou hrubost mletí, ale káva se Vám zdá stále nezajímavá, vyzkoušejte nahradit vodu z vodovodu za vodu balenou.