Úvod / O kávě / Certifikace kávy Jamaica Blue Mountain

Certifikace kávy Jamaica Blue Mountain

Každé kávové zrno, které vyroste ve strmém horském terénu se sklonem až 80 stupňů, je výsledkem pečlivého snažení. Drobní jamajští farmáři a kvalifikovaní dělníci týden za týdnem obdělávají půdu, pečují o stromy a sklízejí zralé bobule. Značná část pracovníků pochází z rodin, pro které je pěstování kávy hlavním zdrojem obživy po mnoho generací.

Pražení kávy Jablum Manuální práce, péče a osobní pozornost jsou v jamajském kávovém průmyslu klíčové faktory. I ti největší výrobci jsou relativně drobní farmáři, kteří znají své stromy a osobně dohlížejí na produkci kávových zrn pro místní i exportní trh. Tradice pěstování kávy v horách Jamajky se silně rozvinula za poslední dvě století, kdy došlo ke zlepšení kultivačních praktik a zvyšování důrazu na vysoké standardy.

Většina jamajské zelené kávy a prakticky veškerá káva Blue Mountain se prodává na volném trhu, přičemž hlavním odběratelem je Japonsko. Zrna certifikovaná jako Blue Mountain a High Mountain Supreme jsou balena a dodávána v pečlivě opracovaných dřevěných sudech, které pojmou 70 kilogramů (čisté váhy), vyrábějí se speciálně pro Komisi kávového průmyslu a je na nich jasně vyznačen původ kávy.

Od sběru po balení pro export se věnuje maximální pozornost kvalitě. Po pečlivém procesu odstraňování oplodí, praní, sušení, loupání a třídění následuje prastarý postup, jímž profesionálové kontrolují vzhled kávy a připravují zkušební vzorky kávy, aby se přesvědčili, že má očekávanou chuť a vůni, které ji proslavily. Tyto ochutnávky, které má na starosti sekce kontroly jakosti Komise kávového průmyslu, jsou události s dlouhou tradicí, ne nepodobné postupům uplatňovaným u prvotřídních francouzských vín.

Produkce, která získá osvědčení od těchto náročných odborníků, může být prodávána Komisí kávového průmyslu na základě telegraficky předávaného popisu – což je jedinečné postavení, neboť ostatní exportéři musejí před uzavřením každého obchodu předkládat vzorky.

Exkluzivní káva Jamaica Blue Mountain je výsledkem individuální i společné snahy přibližně 60 000 jamajských farmářů, z nichž někteří produkují pouze půl bedny – asi pět liber čistých zrn – každý rok, zatímco jiní až 2 000 beden.

Díky jejich usilovnému snažení i neustálému dohledu Komise si káva z Jamajky zachovává svou reputaci jako vrchol dokonalosti a volba skutečných znalců kávy po celém světě.

Zpět na články