Úvod / O kávě / Aeropress

Aeropress

Tento velmi jednoduchý aparát na domácí přípravu kávy, patří mezi nejmladší vynálezy uvedené na trh s kávou. Pro svou lehkost, nenáročnou údržbu a především levnost je dostupný všem milovníkům kávy, a to nejenom doma ale také na cestách. Prostřednictvím Aeropressu lze připravit kávu, která Vás okouzlí svou silnou, ale přesto jemnou chutí. Je charakteristická svou sníženou kyselostí sedliny a nízkou hořkosti, a proto si můžete vychutnat i několik šálků denně.
Důležité části Aeropressu tvoří plastový válec, píst a sítko s papírovým filtrem. Již z názvu a principu přípravy je tedy zřejmé, že káva je filtrovaná pomocí vzduchu přes malý papírový filtr za pomocí tlaku a gravitace. Mezi pístem a sítkem je vzduchová bublina, která umožňuje protlačit tekutinu do šálku. Doba louhování tak obvykle nepřesáhne několika vteřin. Prostřednictvím malému filtru je tedy připravená káva čistá bez známek jakékoliv prašnosti.


Na přípravu kávy potřebujete:

Pro přípravu kávy v Aeropressu mohou být využity dvě metody, které se liší nejenom svou náročností, ale také množstvím a hrubostí použité kávy. Při obráceném postupu lze kávu extrahovat jak je Vám libo.

1. Metoda (doporučovaná výrobcem):


2. Metoda (obrácená metoda):


Doporučení:
Pokud se Vám zdá káva příliš hořká, namelte kávu trochu hruběji a změňte poměr kávy a vody. Naopak pokud se Vám zdá káva příliš nevýrazná, namelte kávu trochu jemněji.

 

Zpět na články