Aeropress
Tento velmi jednoduchý aparát na domácí přípravu kávy, patří mezi nejmladší vynálezy uvedené na trh s kávou. Pro svou lehkost, nenáročnou údržbu a především levnost je dostupný všem milovníkům kávy, a to nejenom doma ale také na cestách. Prostřednictvím Aeropressu lze připravit kávu, která Vás okouzlí svou silnou, ale přesto jemnou chutí. Je charakteristická svou sníženou kyselostí sedliny a nízkou hořkosti, a proto si můžete vychutnat i několik šálků denně.
Důležité části Aeropressu tvoří plastový válec, píst a sítko s papírovým filtrem. Již z názvu a principu přípravy je tedy zřejmé, že káva je filtrovaná pomocí vzduchu přes malý papírový filtr za pomocí tlaku a gravitace. Mezi pístem a sítkem je vzduchová bublina, která umožňuje protlačit tekutinu do šálku. Doba louhování tak obvykle nepřesáhne několika vteřin. Prostřednictvím malému filtru je tedy připravená káva čistá bez známek jakékoliv prašnosti.
Na přípravu kávy potřebujete:
- Mletou kávu, jejíž hrubost mletí a hmotnost závisí na metodě přípravy
- Aeropress
- Horkou vodu o teplotě 94 – 95°C
- Míchátko
- Odměrku či digitální váhu
- Šálek či hrníček
Pro přípravu kávy v Aeropressu mohou být využity dvě metody, které se liší nejenom svou náročností, ale také množstvím a hrubostí použité kávy. Při obráceném postupu lze kávu extrahovat jak je Vám libo.
1. Metoda (doporučovaná výrobcem):
- Nejprve pod tekoucí vodou omyjeme papírový filtr, abychom jej zbavili nežádoucí papírové chuti.
- Poté tento filtr vložíme do sítka umístněné na konci plastového válce, a uzamkneme. Plastový válec s filtrem pak položíme na hrnek.
- Do válce nasypeme 16 – 20 g jemně umleté kávy, kterou následně zalijeme horkou vodou o teplotě 95°C.
- Kávu s horkou vodou ve válci důkladně promícháme, aby všechna káva byla ve styku s vodou.
- Po důkladném promíchání ihned nasadíme píst, a pomalu tlačíme směrem dolů. S presováním končíme v okamžiku, kdy tekutina projde filtrem, neboť pak se do kávy dostanou látky, které z kávy nechceme vylouhovat (poškodily by její chuť).
2. Metoda (obrácená metoda):
- Při obrácené metodě se Aeropress používá obráceně. Nejprve vložíme píst do válce a celý Aeropress postavíme na píst.
- Do válce nasypeme 15 g hruběji namleté kávy, kterou následně zalijeme horkou vodou o teplotě 90°C.
- s horkou vodou ve válci důkladně promícháme, aby všechna káva byla ve styku s vodou (můžete nechat extrahovat cca 60 vteřin).
- rový filtr umytí vodou vložíme do sítka, které zašroubujeme.
- Rychle otočíme celý Aeropress na připravený hrnek a pomalu tlačíme dolů.
Doporučení:
Pokud se Vám zdá káva příliš hořká, namelte kávu trochu hruběji a změňte poměr kávy a vody. Naopak pokud se Vám zdá káva příliš nevýrazná, namelte kávu trochu jemněji.